Olet tässä:  / Koulujen lakkautus / Koulukiusaaminen / Peruskoulu / Uutiset 2015 / (26.5.2015) Seinäjoki sulkee kolme kyläkoulua

(26.5.2015) Seinäjoki sulkee kolme kyläkoulua

Seinäjoen kaupunginvaltuuston kokous kiinnosti kyläkoulunsa säilymisen puolesta taistelleita kyläläisiä. Äänestystuloksen selvittyä yleisönpenkit tyhjenivät nopeasti. KUVA: JOUKO HÄNNINEN

Seinäjoen kaupunginvaltuuston kokous kiinnosti kyläkoulunsa säilymisen puolesta taistelleita kyläläisiä. Äänestystuloksen selvittyä yleisönpenkit tyhjenivät nopeasti. KUVA: JOUKO HÄNNINEN

Erityisesti Kitinojan koulun puolesta puhuttiin valtuustossa paljon, mutta äänestystulos oli lopulta selvä: 30–21.

Seinäjoen kaupunginvaltuusto päätti äänestyksen jälkeen sulkea Kitinojan, Kihniän ja Isonkylän koulut ensi lukuvuoden jälkeen. Enemmistö ei halunnut poiketa aiemmin hyväksytystä alakoulujen lopetuslinjasta ja talouden säästöohjelmasta.

Valtuustosalissa näkyi jo ennen kokousta, että kyse oli poikkeuksellisesta päätöksestä: yleisölle oli varattu useita kymmeniä tuoleja salin takaosaan. Ne olivatkin tarpeen.

Päätös kyläkouluista ei ollut helppo valtuutetuille eikä valtuustoryhmille. Kylille löytyi ymmärrystä myös niiltä, jotka äänestivät koulujen lakkauttamisen puolesta. Suurimmat ryhmät hajosivat äänestyksessä.

Toimialajohtaja Heikki Vierula selvitti talouden realiteetit jo ennen ryhmäpuheita. Hän muistutti, että säästöjä syntyy paitsi lakkautuksista myös siitä, että vastaanottavat koulut säästävät. Halkosaaren käyttöaste on nyt vain 54 prosenttia.

– Mistä otamme ne puolen miljoonan säästöt, jos mitään ei nyt tehdä?

Suurimman valtuustoryhmän keskustan Kari Hokkanen kertoi, että ryhmän sisällä mielipiteet jakautuivat vahvasti. Erityisen paljon kannatusta sai esitys, jonka mukaan Kitinojan kyläseura vastaisi koulun kiinteistökuluista. Sen avulla yksi kyläkouluista voisi siis jaktaa.

Kokoomuksen Markku Haapasalmi piti kouluverkon karsimisen tapaista rakenneuudistusta likimain pakollisena.

– Jos jätämme tämän tekemättä, keinot ovat todella vähissä.

Sosiaalidemokraattien Aarne Heikkilä muistutti, että säästölinjasta ja kouluverkon karsimisesta ei ole suuria linjaerimielisyyksiä. Ja jos Kitinojan päivähoito käy Halkosaaressa, miksi ei koulukin, Heikkilä kyseli.

Perussuomalaisten Jarkko Kärki ihmetteli säästölaskelmia ja totesi, että jossakin tulee raja vastaan. Hän halusi kaikille kouluille lisäaikaa.

Kristillisdemokraattien Kati Nummensalo kysyi, merkitsisikö koulujen jatko sitä, että kaikki aiemmatkin lakkautuspäätökset revittäisiin auki.

Vihreiden Henna Rantasaari esitti Kitinojan koululle jatkoa, ja vasemmistoliiton Antti Knuuttila halusi ehdollista jatkoaikaa kaikille kyläkoululle.

Yleisessä keskustelussa 16 valtuutettua esitti kantansa lakkautuksiin. Puolet kannatti lakkautusta, puolet vastusti sitä. Kannattajien mielestä kylän elinvoima ei ole kiinni koulusta, vastustajien mielestä on.

Erityisen paljon valtuutettuja kiinnosti kolmannen sektorin eli kylän oma rooli Kitinojan koulun mahdollisessa jatkossa. Kyläseura oli tehnyt esityksen, että se vastaisi viisi seuraavaa vuotta koulun kiinteistömenoista, 24 000 euroa vuodessa.

Esitystä pidettiin luovana yrityksenä ratkaista talousongelmia ja tuoda hallintokäytäntöön strategian mukaista joustavuutta. Epäilijät kysyivät, kuinka uskottava kumppani kylä voi olla pitkässä taloussitoumuksessa.

Keskustelussa tehtiin kaksi kannatettua esitystä, jotka poikkesivat kaupunginhallituksen esityksestä. Siksi jo ennen varsinaista lakkautusäänestystä jouduttiin äänestämään siitä, millainen esitys asetetaan kaupunginhallituksen esitystä vastaan.

Alpo Kitinojan (kok.) esityksen mukaan Kitinojan koulu olisi saanut jatkaa ja kyläseura olisi sitoutunut vastaamaan koulun kiinteistökuluista seuraavat viisi vuotta. Henna Rantasaaren (vihr.) esitys oli, ettei Kitinojan koulua lakkautettaisi.

Rantasaaren esitys voitti äänin 22–21. Tyhjää äänesti kahdeksan valtuutettua.

Valtuusto äänesti kaikista kouluista erikseen. Kitinojan koulun lakkautus päätettiin äänin 31–20, Kihniän koulun lakkautus äänin 41–10 ja Isonkylän koulun lakkautus äänin 43–8.

Markku Kulmala / Ilkka

1 kommentti

  • koivuvaara heikki

    / Vastaa

    miksi ei kitinojan koulun sulkemisesta päätettyä äänestystulosta OLE JULKAISTU ILKAN NETTI SIVUILLA,kuka puolesta/vastaan ??

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi